Statement til indstilling af avl på ubestemt tid

Det er med stor sorg, at vi må meddele at vi i 2016 har valgt at indstille avlen af Paso Peruanos på ubestemt tid og solgt ud af vores bestand. Vi vil her prøve at forklare grunden til denne drastiske beslutning.

Vi var i lang tid, som de fleste andre, relativt uvidende omkring DSLD. Vi vidste at sygdommen eksisterede, men havde ingen anelse om dens omfang, og de enorme lidelser den medfører, både for dyr og mennesker.

For 4 år siden havde vi en hoppe med mistænkelige symptomer. Da vi lige havde købt hende i Tyskland, og vi ikke kunne kommunikere med sælger om problemerne, måtte vi desværre sende hende tilbage ved hjælp af en advokat. Vi fandt senere ud af, at sælger bevidst havde fortiet, at hoppens far var blevet aflivet pga DSLD. Hun havde selv avlet hoppen og var endda ejer af hingsten.

Udover det nævnte tilfælde, var vi i de år, vi avlede Peruanere heldigvis skånet for videre tilfælde.  Først efteråret 2015 viste vores skønne Cholita Saltena de første symptomer, der lod alle alarmklokker ringe. Hun haltede afvekslende på begge bagben, og benene begyndte snart at vise underlige hævelser. Det blev sværere og sværere for hende at rejse sig op. Hun havde et skønt hingsteføl ved siden. Da føllet var 4 mdr, fik hun yderligere Dermatophilose og Lymphangitis. Hun fik det så dårligt, at vi havde svært ved, at få hende på benene, når hun havde ligget ned. Et fortvivlet forsøg på at vænne føllet fra, og at prøve at behandle hende efter alle kunstens regler fejlede. Vi måtte tage den tunge beslutning og aflive hende. Der er stærk mistanke om DSLD i Cholitas Bloodlines.

Denne oplevelse ændrede vores syn på DSLD drastisk. Vi havde ganske vist tidligere diskuteret længden af hendes koder og hendes ekstremt bløde og fjedrende bevægelser, men at forløbet var så hurtigt og lidelsesfuldt, vidste vi ikke.

Kun ganske få måneder senere led vores skønne avlshingst Pampero MK samme skæbne. Som følge af en toxisk forfangenhed, viste han de første symptomer, og efter kun 10 dage, var han brudt komplet ned på begge bagkoder. Han kunne ikke gå et eneste skridt mere. Der gik kun knap 2 uger fra hans sidste ridetur,

hvor han sprudlede af kraft og energi, til han måtte aflives

 Den dag brød vores verden sammen. Ikke kun fordi vi havde mistet vores absolutte yndlingshest, men også fordi vi dermed mistede al tro, håb og vilje til at fortsætte avlen af Paso Peruanos.

Den smerte og sorg de berørte heste og deres ejere må gennemgå, kan under ingen omstændigheder opvejes af de muligheder, der i øjeblikket findes til behandling og lindring af sygdommen. Ligesom det på nuværende tidspunkt

ikke er muligt at avle sunde og raske heste.

Vi har ladet alle hingsteføl kastrere og informeret købere af berørte heste. Desværre er der endnu mange, der ikke tager problemet alvorligt og avler videre på belastede Bloodlines.

På trods af vores oplevelser, vil vi fortsat gøre, hvad der står i vores magt, for at bevare denne helt specielle og vidunderlige race. Vi står til rådighed med vores viden og erfaringer for enhver, der måtte have interesse, og fremfor alt beder vi alle skubbe deres personlige konflikter, antipati og øvrige konflikter til side, og at overveje, hvad der virkelig tæller, nemlig at lære af fortidens fejl og at gøre en helhjertet indsats for at avle sunde og raske heste i fremtiden.

Vi vil fortsat beholde en lille udsøgt flok: Ramon AR, Diamante PK, Noella RV

og den desværre dobbelt belastede plag Carismo Pyrrito.

Vi kan ikke leve helt uden Paso Peruanos :)

DSC_0212.jpgx
DSC_0104.jpgx
DSC_0080
DSC_0009
DSC_0198
DSC_0052z
pacifico
DSC_0128
DSC_0209.jpga
DSC_0095
DSC_0315
DSC_0084 (2)
DSC_0802 (2)
DSC_0004
DSC_0601
DSC_0083
DSC_0390
DSC_0264
  • Twitter Classic